Forum Metoda Silvy  samokontrola umysłu Strona Główna Metoda Silvy samokontrola umysłu
Praktycy MS - Zorganizowana grupa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia 5 smaków
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Metoda Silvy samokontrola umysłu Strona Główna -> Co CIEBIE interesuje - o c
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yasmin




Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Głogów

PostWysłany: Nie 21:17, 01 Lut 2009    Temat postu: Kuchnia 5 smaków

Odżywianie wg starochińskiej zasady uwzdlędniającej 5 żywiołów powinno was zainteresować, bo przecież większość z nas w większym lub mniejszym stopniu stosuje feng shui, a przynajmniej stara się żyć zdrowo.

Tak sobie myślę, że na tym forum to może nawet być znane, choć nikt o 5 smakach nie wspomina Rolling Eyes
na dobry początek trochę teorii :

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
jest tego trochę w necie...

a to przepis na pyszny, rozgrzewający rosół wołowo-drobiowy (pierwszy rosół, który mi smakuje)
legenda: g-gorzki, sł-słodki, o-ostry, sn-słony, k-kwaśny

g - 4l wrzącej wody, dodać:
g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,
sł - 1/3 łyżeczki kminku,
sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz), gotować 1,5godz. a potem dodać:
sł - 4-5 średnich pokrojonych marchewek,
sł - dużą pietruszkę(przekrojoną wzdłuż),
o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,
o - 3 pokrojone ząbki czosnku,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - pieprz cayenne na czubku noża (bardzo ostry pieprz:-))
sn - łyżeczkę soli do smaku (osobiście daję jej szczyptę bo generalnie sól nie jest dla nas dobra),
k - 1/2 kurczaka,
k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek,
Gotować ok. 1godz.
Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g), dodać szczyptę majeranku (g), szczyptę kminku (sł), dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym (o). Można podawać z makaronem (najlepiej żytnim), ziemniakami, kaszą kuskus lub kaszką kukurydzianą. Jeśli chcemy aby rosół był silnie rozgrzewający - gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie

ważne jest, żeby składniki były dodawane po sobie w tej właśnie kolejności, bo jest to cykl budujący czyli wzmacniamy energię czi Very Happy

Jak macie jakieś doświadczenia z Kuchnią 5 przemian i dobre przepisy, to prosze podzielcie się, ja dopiero zaczynam, ale już wiem, że to jest świetne pod KAŻDYM względem, wcale nie zajmuje wiecej czsu niż"normalne" gotowanie, a potrawy są pyszne Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Nie 21:40, 01 Lut 2009    Temat postu:

O pięciu smakach słyszałem w jednej chińskiej knajpce, o filozofii i przemianach nie mam pojęcia, ale podoba mi się jako pasja Smile

Ciekaw jestem dalszych przepisów, aktualnie mam jeden półtoralitrowy garnek, ale może spróbuję... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dulcis




Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Nie 22:15, 01 Lut 2009    Temat postu:

No to jedziemy z koksem: serek śniadaniowy

k - 1 kostkę twarogu rozgnieść w głębokim talerzu i dodać
g - 1/2 łyżeczki kurkumy, zmieszać, dodać
- 1/5 litra słodkiej smietany (może być nawet 30 proc), 1 łyżeczkę kminku mielonego, zmieszać i dodać
o - przyprawy ostre(pieprz czarny, chili cayenne) w takiej ilości, aby serek samoakował. Powinien byc ostry. Wymieszać i dodać
sn - sól do samku.
przechowywać w lodowce stosując tylko do kanapek sniadaniowych.

To tak a prpos jutrzejszego śniadanka:)
Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanah




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Nie 23:22, 01 Lut 2009    Temat postu:

Wg powyższej kuchni i zasad 5 smaków stosujac jej zasady trzeba pamietać przede wszystkim o tym ,że nie wolno spożywać w trakcie jej stosowania antybiotyków oraz hormonów. I jeszcze jeden mały szkopół...
Dla osób majacych problemy z nerkami a konkretnie z lewą nerką (w moim rozumieniu chodzi bardziej o lewe nadnercze -jako nawilżające cały organizm) zalecana jest szczególna ostrożność i wprowadzanie jej diety bardzo powoli!
Olbrzymim plusem tej kuchni jest wprowadzenie dużej ilości przypraw , a także zacheta do eksperymentowania z nimi gdzie kluczem jest kolejniośc dodawanych smaków.
Ps. Oczywiście powodzenie tej metody leży w skomplikowanym rytuale który przez swoją komplikacje bardziej urzeczywistnia nasze myslenie a tym samym podnosi wiarę w jej skuteczność.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Pon 0:58, 02 Lut 2009    Temat postu:

ja bym prosil jakby sie dalo, moze opis, czy bardziej ostre te potrawy, czy jakie, Bo ostrego to ja nie, z kolei moja Krysztauka nie bardzo z kwasnym...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanah




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Pon 11:39, 02 Lut 2009    Temat postu:

Tu stosuje się wg upodobań. Dodajemy takie ilości produktów ( każda potrawa, produkt żywnościowy ma pewna swoją naturę/smak ważna jest tylko kolejność ich dodawania smaków/ produktów. to pozwala skonstruować nam całkiem dowolne potrawy a nawet wzbogacić te które juz zanmy przez dodanie odrobinę innych smaków. W każdej powinny zawierać sie wszystkie smaki ( wszystkie 5) ale dowolne przyprawy) ostry może być dodany np imbir, cebula, czosnek, por, oregano. Ale tez jako smak ostry jest już mięso z indyka a bardzo mocno kwaśną nature ma mięso kurczaka ( gdzie w kuchni chińskiej kwaśne i słone smaki sa mocno ochładzajace a w związku z tym powinny byc stosowane w kuchni przy klimacie goracym i ciepłym-my mamy raczej chłodny i powinniśmy raczej unikać kurczaków i wieprzowiny-słonej smakowo).
Niestety ciągle cierpie na niedobór czasu Confused Syn ma wysoka gorączke i jakby można to poproszę o współpracę w zwalczaniu przyczyny Idea
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Pon 12:06, 02 Lut 2009    Temat postu:

Yasmin, a czy mona wogóle nie solić? Bo ja wogóle soli nie używam... [tylko chleb bez soli mi nie smakuje]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Yasmin




Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Głogów

PostWysłany: Pon 22:59, 02 Lut 2009    Temat postu:

Soli powinno się używać raczej mało, tym bardziej że zjadamy dużo soli "ukrytej" np. w pieczywie czy wędlinach. Do smaku słonego (żywioł Wody) należą morskie ryby, owoce morza, soja i sos sojowy, oliwki, orzeszki ziemne i zima woda oraz oczywiście, jak wspomniała Hanah Very Happy wieprzowina - czyli raczej tego elementu też mamy sporo.
Bardzo niekorzystny jest biały cukier (ale to każdy wie), mrożenie potraw Crying or Very sad a mikrofalówki to zło z piekła rodem Evil or Very Mad Twisted Evil bo nie dość że zabijają w pokarmie wszystko,co dobre, to jeszcze powodują szkodliwe zmiany w strukturze produktów.
Nie powinno się gotować w stalowych garnkach(moje ukochane i niezniszczalne Crying or Very sad ), bo się energia rozprasza- najlepsze emaliowane Confused
Ale bez przesadyzmu... nadgorliwość to wiadomo od czego jest gorsza Wink
Ja mam na lodówce tabelkę własnoręcznie przepisaną z książki Laughing i gotuję normalne potrawy, dodając składniki wg 5 przemian oraz te pyszne przyprawy Smile
Hanah- o co chodzi z antybiotykami i hormonami, że szkodliwe dla organizmu to wiadomo, ale czemu nie wolno przy kuchni 5 smaków?
Co chemia zniszczy, to jin-jang naprawi Wink musi być równowaga w przyrodzie Wink


Ostatnio zmieniony przez Yasmin dnia Wto 18:16, 03 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanah




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Wto 12:03, 03 Lut 2009    Temat postu:

Przy stosowaniu zasad kuchni o 5 smakach ( chodzi o dokładną kolejność dodawnia smaków) we wspomnianych niekożystnych okolicznościach ( anty, horm,czy niepracuj lewa nerka) stosowanie w/w zasad może poważnie zakłócić i tak juz źle działający ozganizm. Mogą wystapić perturbacje , których nie będzie umiał skojarzyć lekarz ze znajomoscią medycyny europejskiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Wto 13:31, 03 Lut 2009    Temat postu:

Czy to aby nie za sprawa wiary te perturbacje..? Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanah




Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 1127
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Wto 20:25, 03 Lut 2009    Temat postu:

Te perturbacje będą raczej zwiaząne z działaniem zbiorowego ego.
Tzw nieświadomości. Tu jednak uświadomionej. Mamy do czynienia z olbrzymim przekonaniem dużej liczby ludzi ( bądź co bądź chińczyków jednak jest sporo) Wink Jednak gdy bedziemy miec silną wiarę, że to wszystko na nic prawdopododnie nie zadziała Rolling Eyes
Ja traktuję te przepisy jako wspaniałe uzupełnienie w sztuce kulinarnej.
Każdy ma wolną wole traktowanie jej, jak mu sie podoba Smile


Ostatnio zmieniony przez Hanah dnia Wto 20:27, 03 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Wto 20:50, 03 Lut 2009    Temat postu:

To ja proponuję tak,
Wierzymy, że stara chińska receptura jest obra i srawdzona, a zdanie chińczyków o antybiotykach jest duuużo młodsze, więc traktujemy je jak zabobon [włosi np wierzą, że 17 jest pechowa..Confused hmm... a na mnie nie działa Smile]

Więc gotując chiszczyznę myślimy o dobrodziejstwach i koiec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dulcis




Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sosnowiec

PostWysłany: Wto 21:41, 03 Lut 2009    Temat postu:

A ja poszedlbym jeszcze o krok dalej niż Krysztau i powiedział, ze jemy po to by żyć a nie zyjemy po to by jeśc. Stąd podpisuje sie ręcyma i nogami pod zdaniem Hanah. Na świecie żyją nie tylko Chińczycy jest jeszcze wiele innych kultur, w których obowiązują rozmaite żywieniowe tradycje. Łączy nas jednak fakt, że wszyscy jesteśmy ludzmi istotami obdarzonymi wyobraźnią świadomością podświadomością nadświadomością. Chińczyk niczym nie różni sie od Żyda, czy Eskimosa. Jedzmy to co nam smakuje i nie bójmy sie eksperymentów kulinarnych. Skoro kuchnia pięciu smaków nie szkodzi Chińczykom, czy innym nacjom to dlaczego ma zaszkodzić nam?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Krysztau




Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 665
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: duchem Gdańszczanin

PostWysłany: Wto 22:25, 03 Lut 2009    Temat postu:

A mi się przypomniało, jak zaprosiłem raz jednego Hindusa Hinduistę na obiad do polskiej restauracji. No i on tam pytał, czy z mięsem i czy z jajkami [w kocu wziął oscypek w żurawinie]

No to pytam, że mięso to życie, a czemu jajek ie je - no nie je bo jajka to też życie "in spe"

Więc ja w pierwszym odruchu myślę sobie, ale śmieszne, przecież w większości jaj kurzych nie ma zarodków, a jak chodować kury bez koguta, to w żadnym nie będzie.

Ale zaraz potem myślę, hmm... Sam pochodzę z kraju, gdzie ludzie w piątek poszczą od mięsa, więc jedzą ryby, bo to ni mięso Confused
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Yasmin




Dołączył: 24 Lip 2008
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Głogów

PostWysłany: Pią 21:37, 06 Lut 2009    Temat postu:

Wiecie co, założyłam ten temat z nadzieją, że ktoś napisze o cudownej przemanie, uzdrowieniu czy choćby poprawie samopoczucia po przejściu na taką dietę Rolling Eyes Czy jest tu ktoś, komu kuchnia 5 smaków w czymś pomogła? bo zastanawiam się nad sensem - smaczne owszem- ale czy rzeczywście pomaga być zdrowym i jest bezpieczne? Ja ostatnio czuję się jakby odwodniona... przestałam pić wodę mineralną, bo zimna i wychładza, ale herbatki jakby mniej nawilżały Evil or Very Mad o co chodzi Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Metoda Silvy samokontrola umysłu Strona Główna -> Co CIEBIE interesuje - o c
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin